Ortodonti
05 Kasım 2018



ORTODONTİ

Ortodonti kelimesi; çapraşık dişlerin düzeltilmesi ve çene kemiği ile dişlerin doğru yerde ve doğru konumda yerleşmesi manasına gelmektedir. Yer darlığı sebebiyle meydana gelen diş çapraşıklıkları, büyüme ve gelişim eksiklikleri, doğumsal anomaliler, dişlerle çeneler arasındaki bozuk ilişkiler, sonradan ortaya çıkan diş dizisi bozuklukları ve diğer tüm genel diş-çene anomalilerinin düzeltilmesi gibi başlıklar ortodontinin konularını oluşturur.

ORTODONTİDE KULLANILAN AYGITLAR NELERDİR?

1. Sabit ortodontik aygıtlar : Ortodontistlerin tedavide en sık kullandıkları yöntem dişlerin üzerine braket yerleştirmektir. Braketler dişler üzerine özel bir materyalle yapıştırılır. Üzerine yerleştirilen tellerle dişlere kuvvet uygulanır ve böylece dişlerin hareket etmesi ve düzgün sıralanması sağlanır. Günümüzde l ya da diş rengi materyallerden yapılan çeşitli braket çeşitleri bulunmaktadır. Genellikle dişlerin ön yüzeylerine yerleştirilir ama dişlerin arka yüzeylerine yerleştirilen tipleri de mevcuttur. -Metal Braketler -Şeffaf Braketler -Kapaklı Braketler

2. Hareketli apareyler : Hareketli apareyler, ağızda tutuculuğu kroşeler yardımıyla sağlanan, dişlere yapıştırılmadan kullanılan, hasta tarafından kolaylıkla takılıp çıkarılabilen apareylerdir. Hafif çapraşıklıklarda, bazı çene genişletme işlemlerinde, basit diş hareketlerinin sağlanmasında, yer tutucu olarak ya da pekiştirme apareyi olarak kullanılabilirler.

3. Ağız dışı apareyler : Bu apareyler, ağız dışından destek alan ortodontik tedavi gereçleridir. Hem dişleri hareket ettirmek amaçlı hem de çenelerin gelişiminin yönlendirilmesinde kullanılabilirler.

4. Fonksiyonel apareyler : Fonksiyonel apareyler hastanın konuşma, yemek yeme, yutkunma gibi fonksiyonları sırasında oluşan kas hareketlerini kullanarak oluşan kuvvetlerle dişleri ve çeneleri hareket ettirerek düzgün bir ilişki sağlanmasına yardımcı olur. Takılıp çıkarılabilir tipleri olduğu gibi dişlere sabitlenen tipleri de mevcuttur.

5. Şeffaf plaklar : Hafif ortodontik bozukluklarda ya da aktif ortodontik tedavi sonrası elde edilen durumun korunması amacıyla kullanılabilir. Hasta tarafından takılıp çıkarılabilen şeffaf plaklardır.